Spotkanie noworoczne

dodano 2014-01-14 21:49 w kategorii: Powiatowe

We wtorek 14 stycznia 2014 r. odbyło się doroczne spotkanie członków i sympatyków Sojuszu Lewicy Demokratycznej powiatu krotoszyńskiego. Na zaproszenie Rady Powiatowej SLD przybyli: Poseł na Sejm RP Tadeusz Tomaszewski, Przewodniczący Wielkopolskiej Rady Wojewódzkiej SLD Wiesław Szczepański, Szef Klubu SLD Radnych Sejmiku Województwa Wielkopolskiego Marek Niedbała, Radny Sejmiku Województwa Wielkopolskiego Seweryn Kaczmarek, Członek Rady Krajowej SLD Zbigniew Brodziak, Przewodniczący Rady Powiatowej Unii Pracy Wiesław Skotarek. Na ręce Przewodniczącego Rady Powiatowej SLD życzenia noworoczne złożyła Pani Poseł na Sejm RP Krystyna Łybacka, która niestety nie mogła przybyć. Tadeusz Tomaszewski przedstawił ramowy program partii który zakłada m.in. powrót do podziału administracyjnego Kraju z 49 województwami, kadencyjność w wyborach powszechnych (2 kadencje), płaca minimalna, możliwość przejścia na emeryturę po w zależności od stażu pracy nie od wieku, stawka podatku VAT 21%, stworzenie progu podatkowego dla zarabiających najwięcej- 40%, walka z bezrobociem. Pan Poseł wcześniej uczestniczył w konferencji prasowej z lokalnymi mediami. Przewodniczący Wiesław Szczepański omówił kalendarz zbliżających się wyborów do Parlamentu Europejskiego. Na spotkaniu obecnych było 3 kandydatów SLD w zbliżających się wyborach. Szef Klubu Marek Niedbała scharakteryzował obecną ordynację wyborczą dot. wyborów do PE. Jako Przewodniczący Wojewódzkiej Komisji Zdrowia w Sejmiku, przedstawił zagadnienia służby zdrowia, oraz zasady finansowania szpitali. W Naszym regionie istnieją plany budowy szpitali na zasadach publiczno-prywatnych, z czym Klub SLD się nie zgadza, ponieważ generuje to olbrzymie koszty dla budżetu województwa. Radny Seweryn Kaczmarek przekazał informacje o bieżących działaniach w infrastrukturze drogowej i kolejowej na terenie Województwa Wielkopolskiego. Istnieją szanse na gruntowną przebudowę sieci kolejowej na trasie Krotoszyn-Jarocin. Czynny udział w dyskusji zabrał również Przewodniczący Koła SLD w Zdunach Piotr Jarecki. Poruszył on tematy związane z udziałem w wyborach kandydatów oraz podziału pokoleniowego w strukturach powiatowych SLD. Życzenia noworoczne uczestnikom złożył Przewodniczący RP UP Wiesław Skotarek. Zbigniew Brodziak podsumował ostatni okres działalności Rady Powiatowej na terenie powiatu krotoszyńskiego. Przewodniczący RP SLD Mariusz Sędzik podziękował za przybycie zaproszonym gościom i sympatykom partii.